Mikro kommer fra gresk og betyr «lite». Og det er nettopp det mikroteater er. Det er lite, det er nært og det er intimt.

 

Mikroteater har blitt spilt sporadisk rundt omkring i verden i flere tiår, men i 2009 ble det i Madrid startet opp en teatergruppe som hadde mikroteater som konsept på alle sine forestillinger. 

Som en reaksjon på at den spanske regjeringen halverte subsidiene til kunst og kultur samlet flere regissører, forfattere og skuespillere seg i november 2009. De satte opp mikroteaterforestillinger i et tidligere bordell i Madrid, en bygning donert av foreningen Alcantud Triball, ledet av Miguel Alcantud (forfatter av ideen og prosjektkoordinator). 

I de 13 rommene på bordellet ble 13 selvstyrte og uavhengige grupper bedt om å skape et skuespill på mindre enn 10 minutter, for et publikum på færre enn 10 personer per rom, og med et felles tema, nemlig prostitusjon. Disse stykkene ble fremført så mange ganger de kunne i løpet av tre timer, noe som førte til at noen av gruppene fremførte sitt skuespill mer enn tjue ganger om dagen. Takket være de ulike tilnærminger hver av gruppene hadde til temaet, fikk publikum svært ulike presentasjoner av en prostituert hverdag.

 

Forestillingene til «Microteatro Por Dinero» ble kun annonsert gjennom sosiale nettverk og pressemeldinger, og forsøket ble en stor suksess. Det dannet seg store køer i timer før det startet og mange av de som hadde møtt opp kom seg heller ikke inn. Arrangementet, som oppnådde stor mediedekning og offentlig aksept, oppmuntret mange av deltakerne til å åpne et permanent sted i Madrid - et sted for utøvende skuespillere, regissører og forfattere i alle aldre, og med forskjellig bakgrunn.  Målet var å gi folket en teateropplevelse alle hadde råd til å se. Dermed var en ny teaterform oppfunnet – mikroteater.

Nettsiden til Microteatro Por Dinero

«Microteatro Por Dinero» har sitt eget bygg med en bar og flere små rom til sine forestillinger. De har vært inspirasjon til en trend som har spredt seg rundt om i Europa, hvor mikroteater blir spilt på mange forskjellige intime arenaer. 

Det Norske Mikroteatret har valgt å legge sine første oppsetninger til private hjem.